Världens bästa choklad

Världens bästa choklad

I Belgien hanteras choklad med samma omtanke och varsamhet som ett exklusivt vin. I Bryssel finns till och med ett chokladmuseum för de verkliga entusiasterna.

Chokladen har fina anor. Columbus hade med sig kakao från sina resor i västerled, som snabbt blev ett eftertraktat byte för den europeiska aristokratin. Och på den vägen är det; choklad har alltid varit förknippat med extravans, till och med synd.

I Belgien är choklad religion. Kring Grand Palace i Bryssel ligger de stora tillverkarnas butiker - "chocolatiers" - tätt intill varandra. Här plockar personalen bland de smaskiga pralinerna iförda vita handskar. Sedan läggs godsakerna varligt i eleganta förpackningar. I staden finns även ett chokladmuseum där man får en inblick i allt sådant som en verklig chokladkonnässör törstar efter.

Att belgarna själva gillar sin choklad råder ingen tvekan om. Förutom att de är världens största importör av kakao - 2,5 miljoner ton per år - stoppar de i sig nästan 70.000 ton choklad under ett år. Det motsvarar drygt 7 kilo per person, att jämföra med svenskarnas 5,5 kilo. Men intressantare i sammanhanget är kanske att Belgien exporterar 350.000 ton choklad om året.

Vad ska man då dricka till chokladen för att få en maximal smakupplevelse? Kaffe går förstås bra - men ännu bättre är vatten, i alla fall om man verkligen vill njuta av chokladens smakämnen. Vin får man vara lite försiktigare med. Champagne är till exempel helt fel. Som en tumregel kan man säga att vanlig mjölkchoklad passar med söta vita viner eller sherry. Till mörk choklad fungerar portvin alldeles utmärkt, så också söta röda viner. Till cognac rekommenderar vi däremot bitter mörk choklad.

Men som sagt: det går lika bra att uppleva chokladen alldeles på egen hand; inte minst när det gäller den välsmakande belgiska varianten.

Text: Redaktionen
Foto: Pierre Marcolini Chocolatier Bruxelles

Fler reportage

Hotell i Bryssel

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.