På resa i Champagne

På resa i Champagne

Vi är många som har ett passionerat förhållande till bubblor. Men inte vilka bubblor som helst. Franska, torra och kalla ska de vara. Och så ska de helst vara gratis.

All världens champagne produceras på en yta som kan jämföras med Skånes. Reims och Epernay är huvudorter för champagneproduktionen och regionens historiska huvudstad heter Troyes.

Det smidigaste sättet att ta sig till Champagne, om man inte väljer att åka egen bil från Sverige, är att flyga till Paris. Sedan kan man lugnt sätta sig på tåget till Reims för att drygt en timme senare hämta den beställda hyrbilen, och därefter köpa en detaljerad karta som visar "Route Touristique du Champagnes".

För utan bil står man sig slätt, den är ett måste. Att kånka omkring på champagneflaskor är inte särskilt glamouröst alls, eller hur?

Det finns fyra "Route du Champagne" att välja mellan, om man nu inte föredrar att hitta en alldeles egen väg eller att kombinera de olika turerna.

Glöm bara inte att låta blicken vila över de öppna fälten och de låga sluttningarna. Det är nämligen landskapet som givit champagne dess namn; ordet campagna på latin betyder just öppet fält.

Reims är inte bara skumpans hemstad, den har också spelat en stor roll i Frankrikes historia. Tidigt var Reims en av de största gallo-romanska städerna med cirka 80.000 invånare, idag är de närmare 200.000. Under medeltiden blomstrade staden tack vare den stora tygindustrin, för att först på 1700- och 1800-talen göra sig känt för sin champagne. Reims är också berömt för att nästan alla franska kungar har krönts i den världsberömda Nôtre Dame-katedralen.

Området som ligger mellan städerna Reims, Epernay och Chalôns-sur-Marne brukar ibland kallas för den heliga triangeln. Det är ett synnerligen fridfullt landskap. Vinodlingarna som sluttar ner från kullarna ser ut som stora, gröna lutande tvättbrädor, och rytmen på småvägarna är stillsam trots att biltrafiken stundtals är ganska intensiv. Byarna ligger bredvid varandra som vore de ett pärlhalsband runt floden Marne. Det är helt enkelt vackert - till och med när himlen är gråsvullen och regndropparna ännu inte har landat på marken. Överallt ser man skyltar på vilka det står skrivet "champagne".

Utmed dikeskanterna står olika typer av stenar. Dessa talar om vilken producent som äger de smala gröna fälten innanför vägen. Rosenbuskarna står där för att visa om vinrankorna riskerar att bli angripna av skadeinsekter. De ger sig nämligen på rosorna någon vecka innan de tar itu med själva vinrankan. Man kan inte låta bli att fascineras av att druvklasarna på buskarna långt senare ska bidra till att fylla världens champagneglas: Louis-Roederer, Moët & Chandon, Bollinger, Mercier, Veuve Clicquot, Pommery, Ruinart och Pol Roger.

Troyes med sina vackra medeltida hus anses vara Champagnes historiska huvudstad. Staden har passande nog formen av en champagnekork. Under hela 1500-talet möttes här de bästa skulptörerna, byggmästarna, träsnidarna och glasmästarna, och det dröjde inte länge förrän Troyes fick smeknamnet "det andra Rom".

Men det är inte vad hovmästare Gerard vill berätta för mig, när han räcker över vinlistan till kvällens middag. Utan de södra delarna av Champagneområdet skulle "den heliga triangeln" stå sig slätt, påstår han självmedvetet.

- Faktum är att vi exporterar druvor till de norra delarna av regionen. Utan oss skulle de stora Champagnehusen inte kunna producera så mycket champagne, säger Gerard inlevelsefullt och föreslår leende att jag ska skölja ner ännu en dags intryck med lite lokalt bubbelvin.

Inte mig emot.

Text: Atti Soenarso
Foto: Klaus Gräber/CDT Marne

Fler reportage

Hotell i Paris

Fotoreportage:
Paris

Paris

Följ med på en resa bland storslagna monument, vackra parker och charmfulla caféer i ljusets stad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.