Bangkok

Bangkok

Få städer väcker så motstridiga känslor som den thailändska huvudstaden. Här möter man en sagolik blandning av traditioner och utsvävande nöjesliv. En internationell smältdegel med drygt 10 miljoner invånare.

På väg ut från flygplatsområdet dirigeras taxibilarna av ivrigt armviftande män med munskydd. Trafiken är minst sagt tät och avgaserna sticker i ögonen.

- En bra dag rör sig inget. En dålig dag rör sig inget heller, fast långsammare, säger en härdad amerikan som bott i staden i drygt tjugo år.

För att i nästa mening påpeka att det har blivit bättre. Dessutom har Bangkok ett välorganiserat trafiksystem, i alla fall om man jämför med de flesta andra asiatiska storstäder. Det känns faktiskt riktigt tryggt att färdas fram i den intensiva trafiken.

Det är fuktigt och drygt trettio grader i luften. På väg mot hotellet ser vi hur nybyggda skyskrapor reser sig mot den disiga himlen. Men längre ner, på gatuplanet, trängs alltjämt skjul och slitna fastigheter, som om inget hade hänt.

Här och var paraderar kraftiga betongfundament längs vägarna. Dessa bär rälsen till det så kallade "skytrain" som avsevärt har minskat restiderna på sträckorna som det trafikerar.

Bangkok - eller Änglarnas stad - är inte lätt att karakterisera. Här finns inga självklara referenspunkter som till exempel Spanska trappan i Rom, Klagomuren i Jerusalem eller Times Square i New York. Men så småningom, efter den första förvirringen, inser man att området kring de stora templen vid floden Chao Phraya och bort mot järnvägen är en bra utgångspunkt. Det område som ligger öster om järnvägen är väsentligt större och utgör stadens nyare delar. Här finns de berömda affärs- och turistdistrikten kring huvudgatorna Charoen Krung, Silom och Sukhumvit.

Har man svårt att orientera sig i detta virrvarr av gator och gränder kan man alltid återvända till floden. Förutom att den fungerar som en naturlig hållpunkt, ger den en smula svalka och öppna vyer.

Nedanför ett tempel vid floden sitter några munkar i sina saffransgula dräkter och slänger bröd till fiskarna. Det finns närmare 400 tempel bara i Bangkok. De spetsiga pagoderna lyser i guld, rött och grönt mot solljuset.

Thailändarna kallar templen för wats och deras dragningskraft är lika stor på både turister och lokalbefolkningen. Mest känt är Wat Phra Kaeo. Där inne i svalkan finns den berömda smaragdbuddhan. Vördnaden för den lilla statyn är påtaglig och all fotografering är förbjuden. Wat Phra Kaeo ligger i det kungliga palatsområdet Grand Palace. På ett 2,5 kvadratkilometer stort område, innanför en hög vit mur, trängs guldtäckta tempelbyggnader med diverse officiella byggnader. Hela härligheten invigdes 1782 av kung Rama I - samma år som Bangkok blev Thailands huvudstad.

Trots påbud om anständig klädsel är det ingen fridfull helgedom. Här skrattas och pratas det högljutt, skolklasser i blå och vita skoluniformer paraderar under taktfulla ramsor och folk fotograferar varandra med en intensitet som skulle göra vilken japan som helst grön av avund. Om Grand Palace känns en smula exploaterat är Wat Pho - Bangkoks äldsta tempel - mer respektingivande. Ackompanjerad av lågmälda toner från klockspel och doften från allsköns rökelser vandrar vi mellan de vackra byggnaderna. I ett av templen ligger en gigantisk Buddhafigur från 1500-talet. Statyn är 15 meter hög och 46 meter lång.

Bangkok bokstavligen flyter på vattnet. Som besökare bör man inte missa chansen att ge sig ut på det finmaskiga nät av kanaler som täcker staden.

Vi väljer en avlång, nästan bananliknande båt med en färgglad presenning som skyddande tak. Längst där bak står båtens befälhavare och styr direkt med propelleraxeln, som sticker ut från den öppna motorn.

Färden går från bryggorna i Tha Chang, med utsikt över den 80 meter höga pagoden vid Wat Arun. I en timme åker vi längs de trånga kanalerna. Vi passerar trähus och skjul som balanserar på pålar i den leriga flodbottnen. Det är som att vistas i någon förvanskad form av Venedig, utan grandiosa palats och piazzor, men med gott om atmosfär.

Överallt möter vi småbåtar, tungt lastade med allsköns varor. De ständigt närvarande marknaderna i Bangkok - detta kommersens Mecka - pågår även på vattnet.

Den populäraste flytande marknaden heter Wat Sai och ligger i Thonburi väster om floden. Ett väsentligt mer genuint och mindre turiststört alternativ är Damnoen Saduak i Rajburi-provinsen, ungefär tio mil sydväst om Bangkok.

Föredrar man landbacken finns åtskilliga alternativ att välja mellan. Mest känd är helgmarknaden i Chatuchakparken med närmare 9.000 försäljare på plats. Populär är också Pratunam-marknaden som delvis även pågår nattetid.

Vill man istället gå omkring och botanisera i vanliga affärer finns flera köpcenter i trakterna kring Siam Square eller de mer exklusiva butikerna vid Charoen Krung Road och klassiska Hotel Oriental, där storheter som Joseph Conrad, Noel Coward och Somerset Maugham brukade bo när det begav sig.

Från Oriental är det lätt att ta flodbussen till bryggan vid Rajavongse och sedan promenera till Chinatown. Området påminner en hel del om motsvarigheterna i New York och San Fransisco, fast i den thailändska tappningen är det mer folk, fler dofter och svårare att ta sig fram. Även i Chinatown är kommersen slående. Här finns allt från juvelerare och järnhandlare till tygaffärer och matbutiker. Den som gillar att pruta har hamnat rätt. Inte för att det behövs, för i Thailand är allt billigt, även kvalitetsprodukter.

På morgonen passar man på att läsa Bangkok Post. Det ger en bra inblick i stadens liv, såväl politiskt som kulturellt. Ett av de mer exotiska inslagen är den sida som varje dag är fylld med massageannonser. För det är så det heter, oavsett om det handlar om traditionell massage eller sexuella tjänster.

Det klassiska området i sammanhanget heter Patpong, världens mest kända glädjekvarter om man får tro turistguiderna. I själva verket möts man av två synnerligen nedgångna och föga tilltalande gator. Oavsett vilken tid man kommer på dygnet rusar folk fram med broschyrer på nakna kvinnor - och män - i alla tänkbara ställningar.

- Jag går hit en gång i månaden, säger vår taxichaufför utan att tveka.

Uppenbarligen är det männens rättighet att regelbundet besöka massagehusen och go go-klubbarna. Även turisterna strömmar till, ofta bara av ren nyfikenhet, men ibland för att ta del av det rika utbudet. Man ska nog tillägga att Bangkok är hårt drabbat av aids.

Då är det väsentligt mer spännande att titta på Muai Thai, den populäraste sporten i Thailand. Det handlar förstås om Thai-boxning. Det finns två stora arenor i Bangkok med matcher i stort sett varje kväll. Visst är det fascinerande när slagskämparna pucklar på varandra med knytnävar, fötter, knän och armbågar, men minst lika roligt är att studera den begeistrade publiken.

Trots många invändningar bör man inte missa Bangkok. Det är en fängslande stad, fylld av kontraster och annorlunda upplevelser. Bästa minnet? Ja, det får nog bli en tidig morgon när gryningsrodnaden just färgat himlen röd och risbåtarna passerar på floden samtidigt som en grupp munkar gör sig redo för en ny dag invid vattenbrynet. Då, om inte tidigare, känner man Fjärran österns mystik ändå in på skinnet.

Text: Uriel Hedengren

Fler reportage

Fotoreportage:
London

London

Harrod's, Themsen, vaktparader, Big Ben och mycket mer. London’s calling!
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.