Cigarrer på Dominikanska

Cigarrer på Dominikanska

Måhända är inte Dominikanska republiken den vackraste av de västindiska öarna. Men det kompenseras mer än väl av den trivsamma och vänliga atmosfären. Liksom regionen i övrigt har landets ekonomiska utveckling varit långsam. Men det finns undantag, nämligen cigarrer. Tillverkningen har fördubblats under de senaste åren med stora exportinkomster som resultat.

Tillsammans med Haiti bildar Dominikanska republiken ön Hispanola. Det är inte en av de vackraste öarna i Västindien, men definitivt en av de trevligaste med en varm och tillmötesgående atmosfär. Överallt möter man leende ansikten och stup i kvarten ska det bjudas på Rom och dansas Marengue.

Precis som övriga öar är välståndet relativt lågt och ekonomin kretsar främst kring traditionella jordbruksprodukter som kaffe, kakao och socker. Mest framgångsrik är dock tillverkningen av cigarrer. Som en följd av den amerikanska bojkotten av allt och alla som har med Kuba att göra har Dominikanska republiken successivt stigit fram som den dominerande producenten. Med ett värde på närmare 300 miljoner dollar ger cigarrexporten idag större exportinkomster än sockret. Det motsvarar i runda tal 400 miljoner cigarrer per år, av vilka 90 procent går till den nordamerikanska marknaden.

Bakom framgångarna döljer sig i första hand det schweiziska företaget Davidoff. Det väckte stor uppmärksamhet när den välkända cigarrtillverkaren lämnade Kuba till förmån för Dominikanska republiken. Men det visade sig vara ett riktigt drag. För något år sedan öppnade man två nya fabriker i huvudstaden Santo Domingo, en investering på drygt 100 miljoner kronor. I år beräknas Dominikanska republiken stå för ungefär hälften av regionens produktion av cigarrer.

Det välkända företaget grundades av Zino Davidoff, som enligt uppgift brukade säga att "den glädje en vacker sak kan skänka är själva essensen i ett lyckligt liv." Och även i denna dag använder företaget frasen "the Good Life" som återkommande reklambudskap.

Men det finns givetvis orosmoln, inte minst den negativa inställningen till rökning i USA. På det svarar Davidoffs ordförande Dr. Ernst Schneider: "Rök mindre, men bättre". Vilket är detsamma som ungefär två till tre cigarrer om dagen.

Dr. Schneider är - precis som företagets ledning på Dominikanska republiken - en hängiven rökare och mån om etiketten. Pappersbandet på cigarren ska exempelvis inte tas bort; det ska istället försvinna med en liten låga. Dessutom har var cigarr sin speciella plats och tid. Det gäller inte minst en Corona, vars syfte är att förlänga en lyxig lunch

Text: Uriel Hedengren

Fler reportage

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.