I Rockefellers fotspår

I Rockefellers fotspår

När det vankades semestertider kring förra sekelskiftet begav sig stora delar av den amerikanska aristokratin till Adirondacks skogar. Här höll New Yorks ledande familjer hov i storslagen stil. Vi har besökt den kanske vackraste egendomen av de alla - The Point.

För att hitta till The Point måste du minst sagt veta var du ska ta vägen. Det finns inga skyltar som avslöjar dess dolda läge, djupt inne i skogarna i de norra delarna av delstaten New York. Och inte får man någon hjälp från ägarna av bensinmacken i närheten av den hemliga avtagsvägen - deras läppar är förseglade. Nej, om du ska hitta till The Point behövs en vägbeskrivning och det får endast de lyckliga få som har bokat rum.

När du till sist har parkerat din bil framför storstugan tas du emot av två personer ur personalen som bär på Champagne att smuttas på medan du får en snabb runtur kring anläggningen. De talar om för dig att inte tveka om att be om hjälp - ingen förfrågan är för liten. Och de menar verkligen allvar! Tanken är att upplevelsen ska vara som om du hälsade på en god vän (en väldigt förmögen sådan); du ska känna dig som hemma och göra vad som faller dig in.

Och det är inget problem att slå sig till ro i ett av The Points elva gästrum. Inredningen är härligt rustik med klassiska Adirondack-antikviteter, och de enorma öppna spisarna förstärker den nästan overkliga atmosfären. Det populäraste rummet är "The Boathouse" som ligger direkt ovanför båtarna och vattnet och har panoramautsikt över Upper Sarnac Lake.

Kring sjön finns ingenting som påminner om civilisationen - inte ett hus så långt ögat kan nå. Beroende på säsongen kan gästerna fylla dagarna med skidåkning, fotvandring i bergen, fiske, tennis eller varför inte vattenskidåkning bakom en klassisk Adirondack-båt i trä. Dessutom tar det endast 45 minuter med bil till Lake Placid och för golffantasten finns det en mästerskapsbana drygt en halvmil bort.

Dagen på The Point börjar med lätt knack på dörren och en bricka med rykande hett kaffe eller te. Lite senare, när du har vaknat ordentligt, serveras en komplett frukost i stora salen - ett enormt rum med ett storslaget katedraltak, eldstäder i varje ände och tavlor med lokala motiv av amerikanska mästare. Du kan även äta utomhus intill en sprakande brasa vid sjön. Middagens högklassiga mat och dryck intar gästerna gemensamt i "familjestil" med formell klädsel, för att upprätthålla den stilfulla traditionen från den amerikanska "camp-eran". Vill man äta ifred under mer avslappnade former kan man göra det på sitt rum framför den öppna spisen.

The Point, som är belägen på en tio tunnland stor halvö, hette ursprungligen Camp Wonundra och var hem åt William Avery Rockefeller, ett syskonbarn till den store John D Rockefeller, grundare av Standard Oil och en världens rikaste människor genom tiderna. Mitt i Adirondacks vildmarker levde han ett stillsamt liv och tog ofta emot vänner och bekanta i storslagen stil. Än idag lever man upp till den Rockerfellerska traditionen med varm gästfrihet i en fantastisk miljö. The Point är en av dessa verkligt unika platser på jorden. Perfekt för avskildhet, romantik och reflektion.

Text: David Hedengren

Fler reportage

Hotell i New York

Fotoreportage:
Arizona

Arizona

Comboys, indianer, öken och så förstås Grand Canyon.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.