Elegant i Amsterdam

Elegant i Amsterdam

Reshabar har besökt Amstel Intercontinental - den holländska huvudstadens mest välkända hotell - och njutit av stora rum, stor matkonst och stora duschar.

I Amsterdam är vattnet alltid närvarande. Här finns fler kanaler än i Venedig - totalt 165 stycken - och fler broar än i Paris. Ett annat karakteristiskt inslag är de 600.000 cyklar som trafikerar stadens gator.

Vid vattnet ligger också Amsterdams kanske bästa hotell, Amstel Inter-Continental. Just intill floden Amstel reser sig denna klassiska byggnad likt en glittrande juvel. Känslan av storslagenhet förstärks i hotellets lobby, vars arkitektoniska elegans närmast för tankarna till ett franskt slott. Hotellet invigdes redan 1867.

Gästlistan är av naturliga skäl kändistät, allt från Madonna och Steven Spielberg till näringslivsgiganter som Trump, Ford och Agnelli. Dessutom är Inter-Continental något av ett stamlokus för den holländska kungafamiljen. Det var till exempel här som drottning Beatrix firade sin 60-årsdag, med det svenska kungaparet bland gästerna.

Trots sin storlek rymmer hotellet endast 55 rum och 24 sviter, vilket förklaras av att rummen är osedvanligt rymliga. Vill man bo extra stilfullt väljer man The Royal Suite, som väl närmast är att betrakta som en våning fylld av spännande inredningsdetaljer. Men smakar det så kostar det. Räkna alltså med att få punga ut kring 30.000 kronor natten.

Ett extra plus för hotellets restaurang, La Rive, trivsamt belägen med utsikt över floden. Det handlar om en av landets bästa, som under ledning av köksmästaren Edwin Kats har belönats med hela två Michelinstjärnor. Gott, men kaloririkt.

I övrigt finns allt man kan förvänta sig av ett internationellt topphotell, såväl fitnessavdelning som vackert dekorerade bankett- och konferenssalar. Dessutom närhet till stadens rika utbud av sevärdheter, där van Gogh-museet står i en klass för sig. Servicen är förstås förstklassig, om än en smula distanserad. Låt oss till sist nämna en festlig detalj. Vi tänker då på de gigantiska duscharna, som har ett omfång i storleksordningen bildäck. En upplevelse utöver det vanliga!

Text: Uriel Hedengren

Fler reportage

Hotell i Amsterdam

Fotoreportage:
Holland

Holland

Välkommen till tulpanerna, cyklarna och kanalernas rike.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.