Mat, dryck och dans i Paris

Mat, dryck och dans i Paris

I Frankrike tar man mat och dryck på allvar, inte minst i Paris. Här betraktar man de gastronomiska institutionerna som regelrätta monument - precis som Eiffeltornet eller Triumfbågen. Något som kanske inte är så konstigt i ett land som sägs ha 246 ostsorter!

Guldkrogar är som bekant ingen bristvara i ljusets stad. Här finns storheter som Maxim's, Pharamond och Taillevent. Det handlar om exklusiva restauranger där ett sällskap utan problem kan göra av med en normal månadslön under en middag.

En relativ nykomling bland stjärnkrogarna är Le Cinq, som är pånyttfödda Four Seasons Hotel George V:s restaurang. Bara drygt ett år efter öppnandet i december 1999 hade Le Cinq belönats med stjärnor i Guide Michelin, plus en mängd andra prestigefyllda utmärkelser.

Du behöver inte vara det minsta orolig för att köksmästare Philippe Legendre och hans 70 kockar inte ska ge dig en smakupplevelse i den högre skolan. Att den kulturminnesmärkta matsalen är oerhört vacker gör knappast saken sämre.

För den som vill äta under lite mer avslappnade former finns flera intressanta alternativ. Ett av dessa är Korova, döpt efter baren i kultfilmen Clockwork Orange. Detta är ett chict ställe i ordets verkliga betydelse. Såväl maten som den strömlinjeformade inredningen känns ultramodern. Vad sägs till exempel om kyckling rostad i coca-cola och varm korv gjord på hummer! Men var lugn, här finns även traditionella rätter för den lite mer konservative.

Bara några steg längre ner på rue Marbeuf ligger Nobu, känt från både London och New York. Här kan du äta stans bästa Sushi samtidigt som du tittar på det vackra, trendiga folket och alla kändisar som brukar dyka upp på kvällarna. Ett varningens finger höjs dock för att det kan vara svårt att få bord.

Vill du gå vidare för drinkar och dans efter maten? Pershing Hall är ett nytt boutiquehotell på Avenue Pierre Charron med en lika tjusig som trevlig bar. Beställ en cocktail och lyssna på musiken. Finns det sedan krafter kvar beger man sig framåt småtimmarna till Place du Palais Royal där den klassiska nattklubben Cabaret ligger.

Cabaret är nyligen omgjord och gör inte den mest inbitne nattsuddaren besviken. Andra tips är Philippe Starck-designade Le Kong i Kenzohuset vid Pont Neuf samt gamla Barfly, som numera kallas Bound Bar. Värt ett besök är också Le Milliardaire med sina röda plyschsoffor i bästa barockstil.

Slutligen kan vi rekommendera isbaren som Grey Goose har öppnat strax norr om Gare du Nord. Bland indiska frisörer och gatuhandlare har man skapat en isgrotta på andra våningen i en gammal industrilokal. En spännande kontrast och garanterat märklig upplevelse!

Text: David Hedengren
Foto: Pershing Hall/Four Seasons Hotels

Fler reportage

Hotell i Paris

Fotoreportage:
Paris

Paris

Följ med på en resa bland storslagna monument, vackra parker och charmfulla caféer i ljusets stad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.