Paris Muséer

Paris Muséer

Ett besök i Paris är inte fullbordat förrän du har botaniserat bland några av stadens hundratals museer.

Louvren är förstås en självklarhet. Samtidigt är det en krävande uppgift att ta sig igenom all den konst som visas, från det forntida Egyptens och antikens tid fram till 1800-talets första hälft. Räkna med att avsätta sisådär ett år om du ska hinna med att beskåda samtliga verk i detta gigantiska museum. Å andra sidan finns här några av Van Goghs bästa verk samt förstås Mona Lisa - och det ska du givetvis inte missa!

Intressantare och mer givande är Musée d'Orsay och Centre Pompidou inte långt från Louvren. Båda har nyligen renoverats och köerna är oroväckande långa varje dag. Misströsta dock ej; effektiviteten är det inget fel på och du kommer relativt snabbt fram till biljettluckan och den obligatoriska säkerhetskontrollen.

Det förnäma är nu att Musée d'Orsay - inhyst i en praktfullt renoverad gammal järnvägsstation - täcker in perioden från tidigt 1800-tal fram till första världskriget. Det betyder rikligt med impressionistiska verk. Den moderna konsten med alla sina spektakulära - och lekfulla! - påhitt, återfinns i det fantasifulla Pompidou-centret, som ungefär ser ut som ett ångkraftverk. För att komma till utställningslokalerna åker man upp på rulltrappor i ett genomskinligt rör.

Det här betyder att de tre museerna - Louvren, Musée d'Orsay och Centre Pompidou - täcker in världens hela konsthistoria. Vid sidan av dessa välkända institutioner med verk från ett stort antal konstnärer finns det gott om mindre museer. Ett av dessa är Picassomuseet, ett annat Musée de Marmottan, som fokuserar på Claude Monets verk. Missa inte heller det minimalistiska museum som är uppfört till Salvador Dalis ära och strategiskt beläget på Montmartrekullen bakom Sacre Coeur.

Till sist några ord om den uppsjö av museer som specialiserat sig på allt annat än konst. I Paris finns något för alla tänkbara intresseinriktningar. Det gäller inte minst vetenskaps- och industrimuseet Cité des Sciences et de l'Industrie. Här får man veta det mesta om allt från erövringen av rymden till informationsindustrins utveckling samt allehanda hemligheter om såväl vulkaner som världshavens djup.

Text: Marja-Liisa Kinturi
Foto: Louvre/Musée d'Orsay

Fler reportage

Hotell i Paris

Fotoreportage:
Paris

Paris

Följ med på en resa bland storslagna monument, vackra parker och charmfulla caféer i ljusets stad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.