Inarijärvi - ett hav i skogen

Inarijärvi - ett hav i skogen

Den väldiga sjön ligger spegelblank mitt i den finska vildmarken. Ett paradis för både fiskare och naturälskare.

Vi gav oss ut på vår paddling just som solen höll på att gå ner. Men vad gör väl det i midnattssolens land?

Vattenytan låg i det närmaste orörlig och vi såg med spänning fram emot vår lilla expedition. Framför oss väntade tre oförglömliga dygn på den mytomspunna sjön.

Det handlar närmare bestämt om Inarijärvi. Sjön ligger i en sänka i urberget, som skapades när inlandsisen drog sig tillbaka för omkring 9000 år sedan. Alltjämt ser man spår av naturkrafternas framfart, främst genom att alla åsar, öar och halvöar ligger i nord-sydlig riktning, som kvarglömda rester då isen drog sig tillbaka.

Inarijärvi är Finlands tredje största sjö med en kustlinje på 3 308 kilometer. Sjön är 5 mil bred och 8 mil lång, så det blir en hel del paddlande. Men misströsta inte för det finns 3 318 öar att vila upp sig på!

Som djupast är Inarijärvi 92 meter, vilket gör den till den näst djupaste sjön i Finland. Det finns faktiskt så mycket vatten i Inarijärvi för att täcka hela Finlands yta med ett fem centimeters tjockt vattentäcke.

Inarijärvi har alltid varit ett paradis för flugfiskare, men under senare tid har även kanot- och kajakpaddlare börjat dyka upp. Det gäller dock att vara på sin vakt eftersom Inarijärvi kan betraktas som ett innanhav. Innan man vet ordet av kan det blåsa upp, och det som började som en rogivande paddling på blanka vatten förvandlas till en regelrätt kraftmätning mot naturen.

Tänk alltså på att ta med dig den utrustning som behövs och glöm framför allt inte kompassen. För samtidigt som det är roligt att ta sig fram mellan de många öarna gäller det att navigera rätt. Landmassorna flyter liksom ihop och det blir svårt att på avstånd urskilja var en ö slutar och nästa tar vid.

Som på alla platser finns här mycket historia att ta del av. Missa till exempel inte den gamla samiska offerplatsen på ön Ukonkivi. Dit kan man även ta sig med turbåten från Inari.

Det berättas också om en man som under sina färder på sjön jämt var tvungen att runda en halvö. En dag fick han nog av den arbetsamma omvägen på 30 kilometer. Han tog därför fram sin hacka och spade och grävde sig en kanal.

Idag glider vi tack vare mannens envishet genom Kuuvan kanava och våra trötta muskler skänker honom en tacksam tanke.

Text: Annika Berggren
Foto: Håkan Hjort (www.niac-photo.se)

Fler reportage

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.