Ett paradis mitt i Atlanten

Ett paradis mitt i Atlanten

Redan under inflygningen förstår man att spektakulära upplevelser väntar. Det vulkaniska landskapet är dramatiskt och skiftande och växtligheten exploderar i färg och artrikedom. Och så det ständigt närvarande havet. Grönt och blått så långt ökat kan nå.

Redan under inflygningen förstår man att spektakulära upplevelser väntar. Det vulkaniska landskapet är dramatiskt och skiftande och växtligheten exploderar i färg och artrikedom. Och så det ständigt närvarande havet. Grönt och blått så långt ökat kan nå.

Azorerna är Europas västligaste utpost – en grupp om nio öar, 130 mil rakt västerut från Portugal och ytterligare 390 mil till Nordamerika. Här befinner man sig invid Golfströmmen i skarven mellan de europeiska, amerikanska och afrikanska kontinentalplattorna.

Det böljande landskapet med betande boskap för närmast tankarna till Österrike och Schweiz. Skillnaden är att man ser havet nästan var man än befinner sig – och så frodigheten med hortensior och andra färgstarka blommor som trängs överallt längs vägarna.

Var och en av Azorernas öar har sina speciella särdrag. De flesta turister väljer att stanna på huvudön São Miguel. Här får man det mest varierade utbudet, som i stort sett täcker in vad de nio öarna i sin helhet kan erbjuda av naturupplevelser.

Ett bra tips är att hyra bil ett par dagar. Ta med lite extra kläder eftersom vädret kan skifta snabbt. På sommaren är det för det mesta soligt och det regn som kommer drar snabbt förbi. På vintern är det desto blötare och blåsigare, däremot inte speciellt kallt.

Vad ska man då i första hand se? Det finns flera vulkankratrar som omges av vacker natur med bra vandringsleder. Mest känd är den väldiga Sete Cidades längst i väster där det har bildats två vackra sjöar – en grön och en blå – som följdriktigt kallas tvillingsjöarna.

São Miguels östra del är om möjligt ännu frodigare med nästan tropiska skogar och fina vattenfall. Här ligger också Furnas i vars omgivningar man passerar kokande och svavelosande gejsrar, precis som på Island. Det finns även varma källor där man kan bada.

Ett besök i huvudstaden Ponta Delgada ingår förstås. Promenera på de trånga kullerstensbelagda gatorna och sug in atmosfären av portugisisk småstad. Ta gärna en tur med lokalbussen till någon av småorterna öster om staden. Det är ett mysterium hur de snabbåkande chaufförerna kan sig fram längs de smala vägarna.

Det finns flera fina lavastränder längs sydkusten och många trevliga hotell. Ett extra plus för Caloura Resort i den lilla byn Agua de Pau, några mil utanför Ponta Delgada. Utsikten från frukostbuffén är garanterat svårslagen.

Azorerna känns allt annat än turistiskt. Inget busliv och inga inkastare, och de flesta besökarna tycks vara ute efter lugn och naturnära upplevelser. Det gäller inte minst de engelska besökarna som osökt får oss att associera till någon gammal bok av Agatha Christie – dock utan de mordiska inslagen.

Kort sagt, ett litet paradis och en plats som gjord för att dra ner på tempot och avsätta tid för eftertanke. Om det sedan verkligen stämmer att detta är resterna av den sjukna sagoön Atlantis låter vi dock vara osagt.

Text: Uriel Hedengren
Foto: Uriel Hedengren

Fler reportage

Fotoreportage:
Bahamas

Bahamas

Landet med sjuhundra paradisöar och världens klaraste vatten.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.