Med smak för Paris

Med smak för Paris

För den som har ont om tid men ändå vill få ut så mycket som möjligt av Paris är trakterna runt Place de la Madeleine ett bra tips.

Här trängs de exklusiva märkesbutikerna längs huvudgatan Rue Royale. Arkitekturen är typiskt parisisk med monument som kyrkan La Madeleine och ståtliga operan Palais Garnier en bit bort. Men det finns också en mer välkomnande atmosfär på de omkringliggande gatorna. Butikerna är kvar, men byggnaderna minskar avsevärt i storlek och har man tur passerar man ett av de många fina gallerierna. Galerie Schmit tillhör de mest framstående och inriktar sig på konst från 1800- och 1900-talet. Ett utmärkt alternativ för den som tröttnat på museernas långa köer.

Efter en förmiddag runt Place de la Madeleine är det dags för en rejäl måltid. På Le Fumoir uppfylls alla fantasier om en klassisk parisisk restaurang. En flaska vin från den välfyllda vinlistan och utsikten mot Louvren för omedelbart tankarna till Hemingways böcker från 30-talets Paris. Välj mellan en pall i baren till tonerna av jazzmusik, bekväma skinnfåtöljer i matsalen, eller varför inte en korgstol inne i biblioteket. Javisst, Le Fumoir erbjuder sina gäster all tänkbar kulturell stimulans och man kan avnjuta sin middag omgiven av 3 000 böcker. Med sin dekadenta stämning är det här en unik inrättning och det är lätt att sugas in i en värld långt bort från den kommersiella verkligheten utanför väggarna. Det riktiga Paris finner man hos Le Fumoir på 6 rue de l'amiral Coligny.

Text: Adam Hedengren
Foto: Paris Convention and Visitors Bureau/Amélie Dupont

Fler reportage

Hotell i Paris

Fotoreportage:
Paris

Paris

Följ med på en resa bland storslagna monument, vackra parker och charmfulla caféer i ljusets stad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.