Destination Berlin

Destination Berlin

För berlinarna är det nuet och framtiden som står i fokus även om stadens dramatiska historia ständigt är närvarande.

Efter ett besök i den tyska huvudstaden känner man sig mätt. Bokstavligt talat; här snålas det minsann inte på portionerna. Schnitzeln på restaurang Dressler breder ut sig likt en björnfäll på tallriken och på stimmiga Borchardt serveras en entrecote som inte bara smakar stort.

Det är mycket av det mesta i Berlin, denna europeiska metropol med närmare 3,5 miljoner invånare. De höga, smala byggnaderna kring Potsdamer Platz signalerar modern storstadsarkitektur med glas i mängder.

Men det finns även mer originella uttryck av kreativ byggnadskonst, som det tältliknande konserthuset i ockra och guld eller nya Nationalgalleriet i glas och stål. Och så förstås Judiska museet med sin fasad i zink och märkliga innandöme i betong som förmedlar en skrämmande känsla av Förintelsen.

Vill man söka sig längre tillbaka i tiden är bästa tipset den lilla ö i floden Spree – Museumsinsel – på vilken fem anrika museer samsas om ytan. I anslutning ligger också Berlins katedral. Museumsinsel ingår i Unescos världsarv.

Gott om grönområden

Trafiken i Berlin är inte speciellt besvärlig och får man skoskav finns ett väl utbyggt nät av tåg och tunnelbana. Börja gärna promenaden vid Brandenburger Tor, ett stenkast från klassiska Hotel Adlon Kempinski. Här befinner man sig mitt i staden i ett område som även var centrum i den forna Östberlin.

Brandenburger Tor, som för tankarna till antikens Aten, uppfördes i slutet av 1700-talet och har ackompanjerat många tyska stormaktsdrömmar. Numera är det dock en symbol för återförenandet mellan öst och väst och på nyårsaftonen samlas här tiotusentals människor för att fira den nya tiden.

Österut löper den breda avenyn Unter den Linden bort mot Alexanderplatz, en gång i tiden Berlins hjärta. Där reser sig också TV-tornet, stadens högsta byggnad, från vars roterande restaurang man har en härlig utsikt.

Väljer man andra hållet passerar man istället riksdagshuset med sin imponerande glaskupol, som gränsar mot parken Tiergarten. De flesta associerar förmodligen inte Berlin med grönska men faktum är att mer än en tredjedel av stadens yta utgörs av grönområden, parker och vatten.

Exklusiv shopping

Längst bort i parken kommer vi in på Kurfürstendamm, eller Ku’damm som berlinarna säger. Den preussiske ”järnkanslern” Bismarck ville på 1800-talet göra detta huvudstråk till en tysk motsvarighet till Champs Elysées i Paris. Idag handlar det mest om shopping.

Det givna målet för alla shopaholics ligger dock lite längre bort vid Wittenbergplatz, närmare bestämt varuhuset KaDeWe med ett utbud som slår det mesta. Speciellt fascinerande är våningsplanet med skaldjur, fisk, charkuterier, ost, kött, vin, tobak, choklad och allt annat man kan tänka sig i matväg – elegant arrangerat som hos en juvelerare.

Exklusiv shopping hittar man även längs Friedrichstraße. De gamla östtyska byggnaderna har fått ge plats åt mer fashionabla skapelser som säljer allt från bilar av märket Bugatti till chica inredningsdetaljer; här finns även en filial till franska Galeries Lafayette

Och så har vi då muren. Det var sommaren 1990 som nedmonteringen började. Nya hus har sedan byggts för att passa den moderna stadsbilden och allt som återstår av den förhatliga mur som delade Berlin i två delar är ett museum vid den tidigare övergången Checkpoint Charlie.

Berlinmurens fall var också slutpunkten på kalla kriget och startskottet för det ”nygamla” Tyskland. Den 3 oktober 1990 genomfördes den tyska återföreningen och nio år senare utropades Berlin åter till landets huvudstad.

Text: Uriel Hedengren
Foto: Jewish Museum Berlin/Ziehe, Hotel Adlon Kempinski, Staatliche Museen zu Berlin/Friedrich

Fler reportage

Hotell i Berlin

Fotoreportage:
London

London

Harrod's, Themsen, vaktparader, Big Ben och mycket mer. London’s calling!
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.