Med golfbagen ut i världen

Med golfbagen ut i världen

Vi har besökt några av de mest fascinerande anläggningarna.

St. Andrews

För den sanne entusiasten är det ett måste att någon gång i livet uppleva den lilla skotska staden St. Andrews – golfens vagga. Även om St. Andrews är mest känt för sin golfhistoria erbjuder orten många minnesvärda upplevelser utanför golfbanorna. Stadskärnan utgörs av charmiga stenhus och små pubar och barer och man stoltserar även med Skottlands äldsta universitet, grundat år 1411. Idag är det en av Storbritanniens absoluta toppskolor.

Och visst kan man förstå att studenterna trivs här. Landskapet är vackert med stränder som för tankarna till Skåne och de hundraåriga stenhusen klättrar på klipporna i gränslandet ner mot havet. St. Andrews är ett skådespel för ögat, oavsett var man befinner sig.

Men som sagt, det är trots allt golfen som definierat mycket av samhällslivet i staden. Det är ingen ovanlig syn att se små pojkar med golfkärror bakom cyklarna eller unga kvinnor med högklackat på övningsgreenen.

På huvudattraktionen Old Course är det dock lite annorlunda. Här får man räkna med att vara ute i god tid för att få en bokning – säg ett år ungefär. Men nog är det värt väntan. Hit kommer människor från hela världen för att uppleva en bana som bjuder på så mycket; nervositet, spänning, ilska, glädje, vördnad. För många är det en ära att vistas på Old Course – kort sagt, helig mark. Det har alltså ingen större betydelse, inte ens för den sanna tävlingsmänniskan, om spelet inte riktigt fungerar på St. Andrews banor. Njutningen över att få chansen att vistas här är tillräcklig.

Liberty National

Söker man något mer modernt och påkostat finns lämpligare alternativ. The Liberty National strax invid Manhattans skyskrapor är kanske mest spektakulärt. Reeboks VD Paul Fireman har investerat drygt 150 miljoner dollar i en av de dyraste golfbanorna någonsin. Och det kostar även att spela; ett medlemskap går loss på runt 500,000 dollar. Denna dollarstinna bana är med andra ord inte öppen för allmänheten.

Belägen vid sidan av Frihetsgudinnan och med utsikt över inloppet till Manhattan är Liberty National en av de mest unika banorna i världen. Designen är gjord av välkände arkitekten Bob Cupp tillsammans med PGA-proffset Tom Kite. Och visst har man satsat på varenda detalj. Enligt Financial Times finns till exempel hela 5,200 sprinklers och varje green har sin egen klimatanläggning. Man har även planterat drygt 2,000 träd av olika slag på banan och minst lika många till runt omkring, både för att göra den mer varierande men också för att isolera området från industrier och annat som kan förstöra upplevelsen.

Men även om banan är ett mästerverk i sig – man siktar även på att anordna någon stor mästerskapstävling inom en snar framtid – är det oundvikligen omgivningarna som står för mycket av Liberty Nationals framgång. Med byggnader som Empire State Building och Frihetsgudinnan som riktmärken för din nästa putt är det omöjligt att inte fascineras.

Upplevelsen kräver dock gott om slantar och att man tillhör rätt klientel. Transport till anläggningen sker med båt från Wall Street och man får omedelbart tillgång till en egen butler. Det krävs inte heller någon tidsbeställning, gästerna kan komma och gå som de vill.

Pinnacle Point

För den som inte är redo att punga ut med en halv miljon dollar finns gott om värdiga alternativ. Sydafrika har under senare år vuxit fram som ett populärt resmål även bland svenska resenärer. Möjligheterna till en storslagen safariupplevelse lockar många, men här finns också mycket annat, inte minst när det gäller golf. Vi har tittat närmare på Pinnacle Point, en anläggning som fått många internationella utmärkelser.

Banan är placerad på de dramatiska klipporna utmed kustlinjen öster om Kapstaden. Nedanför greenen pågår en evig kamp mellan hav och land och för den som har höjdskräck gäller det att hålla kontroll på slagen. Här befinner man sig nämligen ofta vid klippavsatsen för sista chippen in på green. Men det gör man med glädje med tanke på den spektakulära utsikten mot Indiska Oceanen.

Text: Adam Hedengren

Fler reportage

Fotoreportage:
Sydafrika

Sydafrika

Ett fascinerande land med en storslagen natur och ett minst sagt spännande djurliv.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.