Annorlunda ökenparadis

Annorlunda ökenparadis

När man vandrar i den mjuka, vita sanden en bit utanför hamnstaden Salalah kan man inte annat än förundras och fascineras. Inte en människa så långt ökat kan nå, inga påträngande försäljare, inte ens solstolar och parasoll.

Salalah ligger längst ner i Oman, inte så långt från gränsen mot Yemen. Hett som ingen annanstans, skulle man kanske tro. Nja, snarare varmt – en sisådär 30 grader i luften och 27 i det salta vattnet. På sommaren fylls de få hotellen med gäster som flyr den intensiva hettan i Saudiarabien och de andra gulfstaterna.

Hemligheten med det förhållandevis behagliga klimatet är att de asiatiska monsunregnen precis letar sig in över Omans södra delar med följd att det blir lite svalare och grönare än vad som annars är normalt på Arabiska halvön.

För oss nordbor är det förstås en vinterresa som lockar mest. Sol och bad i mängder, men också utrymme för att ta en tur med hyrbilen och uppleva en annorlunda natur och kultur. Sväng ner från huvudvägen var helst det passar och plocka fram snorkel och simfötter. Bara en liten bit utanför strandkanten har man chansen att möta både delfiner och sköldpaddor.

Researrangören Solresor flyger direkt till Oman. Ett annat alternativ är att ta sig till Dubai och vidare till Omans huvudstad Muscat för att sedan flyga inrikes ner till Salalah. Bökigare måhända, men väsentligt roligare. Hotell då? Hilton Salalah Resort ligger precis på stranden och har allt man kan önska sig för en bekymmersfri semester.

Här hittar du landsfakta om Oman samt valutakurs för den omanska rialen.

Text: Uriel Hedengren
Foto: Port of Salalah

Fler reportage

Fotoreportage:
Bahamas

Bahamas

Landet med sjuhundra paradisöar och världens klaraste vatten.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.