Med tåg genom Andalusien

Med tåg genom Andalusien

Årgångssherry, flamenco, tjurfäktning och uppträdanden av Spanska Ridskolan är bara några av de ingredienser som ingår i en resa med "Al Andalus Express".

Förvisso en relativt ny linje. Men i sanningens namn har Al Andalus Express anor ända tillbaka till 1919, då den världsberömda tågoperatören Compagnie Internationele des Wagon-Lits öppnade en rutt med samma namn mellan Madrid och Sevilla.

Till följd av Första världskrigets förödelse tvingades bolaget upphöra med trafiken, men nu drygt 80 år senare är alltså namnet återupplivat. Denna gång handlar det dock om en mer omfattande tur genom det vackra Andalusien, med stopp i berömda städer som Sevilla, Cordoba och Granada.

Nya Al Andalus Express använder inte de ursprungliga vagnarna, men nog har man allt funnit värdiga ersättare. De sju sovvagnarna är byggda på 1920-talet och användes av ingen mindre än den brittiske kungen under dennes resor mellan Calais och Franska Rivieran. Det betyder att dagens resenärer kan njuta fullt ut av den karakteristiska Belle Epoque-stilen - men med 2000-talets alla bekvämligheter, bör det kanske tilläggas.

Om tågets interiör håller hög klass, så är inte omgivningarna mycket sämre. Andalusien är en av Spaniens vackraste och mest säregna regioner. Naturen skiftar ständigt och här finns allt från väldiga olivodlingar till kalkvita byar och storslagna katedraler.

En minst sagt lockande kombination alltså. Tågsemester enligt klassiskt manér med ett av Europas mest spännande landskap utanför kupéfönstret.

Text: David Hedengren

Fler reportage

Fotoreportage:
Barcelona

Barcelona

Fotografen Natalie Montanari har besökt Gaudìs hemstad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.