Nice - Rivierans pärla

Nice - Rivierans pärla

Det är något alldeles speciellt med Nice. Förutom att vara sinnebilden av Franska Rivieran finns det få platser som har lockat så många kungligheter, celebriteter, världskändisar, låtsasgrevar, gratisätare och statister i lånta fjädrar i över 150 år.

Strålkastarljuset till trots - Frankrikes femte största stad har på något märkligt sätt åldrats med värdighet där hon ligger med ansiktet vänt mot solen och Medelhavet. Och de som kommer hit finner det mesta: historia, atmosfär, bad, kultur och ett utbud som rent av motsvarar en storstad. Drottning Elizabeth, Rolling Stones, Beatles, Matisse, Chagall, Hemingway och Liz Taylor är bara några som har ägnat sig åt tidskrävande onyttigheter här, och bidragit till att skapa en kustremsa där njutning, flärd, överdåd, hälsa och skönhet har varit en del av vardagen, precis som det diskreta prasslet av pengar.

Kanske är det just den glamouren som även lockar dagens turister? Turister som förr eller senare hamnar på Promenade des Anglais - sinnebilden för hela Rivieran. Det är här soldyrkande besökare och bofasta visar upp sig som koketta solkatter, inte minst om våren. Föreställ dig hur eftermiddagssolen hasar fram över Medelhavet och hur tempot växlar på Le Prom, som många vant kallar Promenade des Anglais. För även om Nice är fullt av museer, butiker och marknader är det människorna som gör Nice till vad Nice är. Badkrukor, soldyrkare, badsugna, boulespelare, inlinesåkare, rosédrickande damer, akvarellmålare, fiskande farbröder, affärskvinnor och män i dyr-dyra bilar - oavsett tid på dygnet händer det alltid något. Och kanske är de ljumma kvällarna mest spännande. Då ligger parfymdimmorna tätt över strandpromenaden, och långa, ormliknande pärlhalsband om kvinnornas halsar glimmar svagt, precis som båtljusen ute i bukten.

Men allt är inte äkta. Här finns många skrikiga varuhushalsband som kanske är tänkta att likna pråliga, ryska juveler. Och så ännu en kontrast: Grupper av ungdomar, förälskade par, familjer eller nyvunna bekantskaper skrider långsamt fram längs promenaden, och i sorlet är det lätt att urskilja ord och fraser på flera olika språk.

Nice är en utomhusscen där färgerna terracotta och ockra på 1700-talshusens fasader påminner om det italienska arvet. Fast det är det brittiska arvet som är allra starkast. Få turister vet om att jorden är ditforslad och att blommorna är planterade av britter som inte kunde klara sig utan sina trädgårdar. Palmerna är importerade från Nordafrika och mimosan - kustens egen blomma - hämtades från Australien på 1880-talet. Citronträden lånades från Libanon, bougainvillea och yucca från Sydamerika.

Apropå Sydamerika är det bara drygt tio år sedan den stora skandalen avslöjades i Nice. Dåvarande borgmästaren Medecin rymde till Uruguay med 400 miljoner francs av stadens kassa. En skandal som blev ett dråpslag för Nice och som ifrågasatte hennes position som Rivierans Grand Dame. Men med självklar elegans reste sig Nice igen. Precis som hon alltid har gjort.

Text: Atti Soenarso
Foto: Beau Rivage

Fler reportage

Fotoreportage:
Paris

Paris

Följ med på en resa bland storslagna monument, vackra parker och charmfulla caféer i ljusets stad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.